piątek, 8 marca 2013

Sos beszamelowy - przepis podstawowy



Sos przepis I - idealny do dań mięsnych, zapiekanek

Składniki:

  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka soku z cytryny

W rondlu rozpuścić margarynę na małym ogniu. Wsypać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodawać mleko, ciągle mieszając (po wlaniu całego mleka, powstanie "gagła" z którą nic już się nie da zrobić). Po uzyskaniu gładkiej konsystencji sos doprowadzić do wrzenia - nieustannie mieszając. W momencie gdy sos zgęstnieje doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, wymieszać.

Sos od razu po przygotowaniu najlepiej wykorzystać, gdyż im dłużej będzie stał, na wierzchu powstanie kożuch.


Sos przepis II - idealny do dań/zapiekanek z warzywami

Składniki:
  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 80 gr tartego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka soku z cytryny

W rondlu rozpuścić margarynę na małym ogniu. Wsypać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodawać mleko, ciągle mieszając (po wlaniu całego mleka, powstanie "gagła" z którą nic już się nie da zrobić). Po uzyskaniu gładkiej konsystencji sos zdjąć z ognia.

W kubku roztrzepać żółtko, dodać kilka łyżek sosu - w celu zahartowania - wymieszać, po czym powoli i stopniowo wlać do rondla z sosem, energicznie mieszając. Sos ponownie podgrzać, dodając ser żółty, doprowadzić do wrzenia - ciągle mieszając. W momencie gdy sos zgęstnieje doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, wymieszać.



2 komentarze:

DoRka pisze...

Jakiej margaryny że masło istnieje to zapomniałaś:(

shinju pisze...

Szczerze mówiąc po raz pierwszy widzę sos beszamelowy z dodatkiem cytryny. No i oczywiście ja zawsze używam masła.

Print