niedziela, 28 października 2012

Kapuśniak



Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1,5 l rosołu
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • majeranek 

Wykonanie:

Kapustę kiszoną posiekać. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki i marchew również pokroić w kostkę.

Rosół zagotować, wrzucić liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Dodać ziemniaki i marchew, podgotować do miękkości warzyw. Następnie dodać kapustę kiszoną - gotować 20 min. Boczek podsmażyć wraz z cebulą, po czym przełożyć do zupy. Dodać majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym zdjąć z ognia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Print