niedziela, 16 października 2011

Potrawka z piersi kurczaka


Składniki (dla 3 osób):

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 6 - 8 ogórków korniszonów (w zależności od wielkości)
  • 2 ogórki korniszony chilli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • łyżka starkowanej pietruszki (korzeń)
  • 2 plastry pora
  • ziele angielskie
  • lisć laurowy
  • kucharek (sól)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz
  • wegeta w płynie
  • koperek
  • olej

Wykonanie:

Pierś umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć kawałki kurczaka.

W między czasie wstawić wodę w garnku do gotowania (3 szkl.). Wrzucić kolejno ziele angielskie, liść laurowy, płaską łyżkę kucharku, szczyptę pieprzu. Marchew obrać, pokroić w talarki wrzucić do garnka wraz z pietruszką i porem, podgotować. Następnie wrzucić podsmażone kawałki kurczaka, dusić 15 - 20 min. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju na rumiany kolor. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli, zrumienić. Cebulę wraz z czosnkiem wrzucić do garnka, dusić. 
Wszystkie korniszony pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju. Kukurydzę odcedzić, wrzucić do korniszonów na patelnię. Smażyć ok. 10 min. 

Następnie ugotowany bulion wraz z zawartością przelać na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać, poddusić. Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Wlać kilka łyżek bulionu z patelni, w celu zachartowania. Następnie połączyć zawiesinę wraz z sosem mięsno - warzywnym ciągle mieszając. Sos ma lekko zgęstnieć - w razie konieczności dolać trochę wody. Poddusić, doprawić do smaku wegetą w płynie. Pod koniec posypać koperkiem.

Podawać z ryżem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Print