niedziela, 16 października 2011

Pomidorowa


Składniki (na 3 porcje):

  • 1 udko z kurczaka (pałka, skrzydełko)
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki starkowanej pietruszki
  • 2 - 3 plastry pora
  • 1 łyżka starkowanego selera
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • pomidory w puszce
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka kucharku (sól)
  • wegeta w płynie
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz
  • cukier
  • 1 łyżka mąki
  • 2 - 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 - 2 łyżki koperku
  • 1,5 l wody
  • ok. 2 szkl. makaronu świderki (w/g uznania)
  • olej

Wykonanie:

Wstawić wodę w garnku do gotowania. Wrzucić udko kurczaka, zagotować. Dodać kolejno liść laurowy, ziele angielskie. Marchew obrać i pokroić w kostkę lub słupki, dodać do wrzącego wywaru wraz z pietruszką, porem i selerem. Wrzucić makaron. Gotować na małym ogniu. Wyjąć kurczaka, obrać mięso, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Doprawić kucharkiem.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, zrumienić cebulę. Czosnek obrać, drobno posiekać połączyć z cebulą. Następnie dodać puszkę pomidorów wraz z zalewą, dusić na małym ogniu ok. 5 min. Przyprawić oregano, bazylią i pieprzem. Dokładnie wymieszać po czym połączyć wraz z wywarem, podgotować.  

Mąkę rozetrzeć z niewielką ilością wody do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Dodać kilka łyżek zupy w celu zahartowania. Po czym wlać do garnka ciągle mieszając zupę. Podgotować kilka minut, doprawić do smaku wegetą w płynie, ewentualnie cukrem. Zestawić z ognia. Posypać koperkiem.

Smacznego!


Konkurs Winiary! Zupa jak malowana!

Brak komentarzy:

Print